Κ Α Λ Ω Σ __Η Ρ Θ Α Τ Ε __Σ Τ Ο __Χ Ω Ρ Ι Ο__ Μ Α Σ

24 Οκτ 2007

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΠΑΣ

Από τα Γενικά Αρχεία του κράτους και από δημοσιευμένες ιστορικές πηγές προκύπτει ότι το χωριό πολλές φορές καταστράφηκε και οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν.
Άλλες φορές όπως το 1763 έως το 1770 οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν στους Τούρκους το βαρύ φορολογικό χρέος.
Πολλοί Κλεπαϊτες πήραν μέρος στους αγώνες για ανεξαρτησία ως αξιωματικοί ή απλοί στρατιώτες με τους καπεταναίους των Κραβάρων.
Οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1821 με ιδιαίτερο πάθος.
Από την αρχή της επανάστασης, είχαν ενταχθεί στις τάξεις των παλικαριών του οπλαρχηγού Ανδρίτσου Σαφάκα, προσφέροντάς του όχι μόνο πολεμοφόδια, αλλά και την ιδιαίτερα στρατηγική θέση του χωριού της.
Η Κλεπά έχει προικιστεί από την φύση με ένα μεγάλο αριθμό φυσικών σπηλιών που βρίσκονται περιφερικά του χωριού, ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους. Οι σπηλιές αυτές χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετα και ορμητήρια, παρέχοντας στους κατοίκους της Κλεπάς επιθετικά και αμυντικά πλεονεκτήματα από την ίδια θέση.
Η Κλεπά με 80 οικογένειες στις πρώτες εκλογές τις 19-5-1829 είχε το μεγαλύτερο εκλογικό πληθυσμό 55 αντιπροσώπους και εξέλεξε 2 εκλέκτορες. Μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κλεπά ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Ναυπακτίας.
Κατά τον εμφύλιο πόλεμο το χωριό εκκενώθηκε βίαια και από τότε και μετά ποτέ δεν ξαναβρήκε την χαμένη του αίγλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: