Κ Α Λ Ω Σ __Η Ρ Θ Α Τ Ε __Σ Τ Ο __Χ Ω Ρ Ι Ο__ Μ Α Σ

29 Οκτ 2007

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

Ο Ηρακλής μετά την επίθεση που δέχτηκε απ' τους κενταύρους στην Αρκαδία, τους απώθησε και τους εκτόξευσε σε διάφορα σημεία.
Ο Κένταυρος Νέσσος, γιος της Νεφέλης και του Ιξίωνα, εγκαταστάθηκε ως περατάρης στον Εύηνο ποταμό.



Ο Ηρακλής, αφού πάλεψε σκληρά με τον Αχελώο για την όμορφη Δηιάνειρα και έσπασε το ένα κέρατο του αντιπάλου που αντάλλαξε με το κέ­ρας της Αμάλθειας (αφθονίας), παντρεύτηκε την Δηιάνειρα και έμεινε 3 χρόνια με τον πεθερό του, τον βασιλιά Οινέα.





Όταν όμως αναχώρησε για την Φθιώτιδα με τη Δηιάνειρα και τον μικρό γιο του, τον Ύλο, φτάνοντας στον Εύηνο ποταμό, βρήκε τον Κένταυρο Νέσσο να περνάει με αμοιβή τους διαβάτες.



Πέρασε αυτός πρώτος στην πλάτη του Νέσσου κι όταν με­τά πήγε να περάσει την Δηιάνειρα, την ζήλεψε ο Νέσσος και θέλησε να τη βιάσει. Αυτή φώναξε, και ο Ηρακλής με τόξο χτύπησε θανάσιμα τον Κένταυρο.










Ο Νέσσος, πριν ξεψυχήσει, της έδωσε φίλτρο από το αίμα του (δηλητήριο), να το χρησιμοποιήσει η γυναίκα, σαν ο Ηρακλής κά­ποτε την απατούσε.

Αυτό το δηλητήριο, η Δηιάνειρα το έβαλε στον χιτώνα του Ηρακλή όταν αυτός κοίταξε άλλη γυναίκα και ήταν η αιτία, μετά από αβάσταχτους πόνους, να ζητήσει το θάνατο του πάνω στη φωτιά. Τότε ήρθε ένα σύννεφο και τον πήρε στον Όλυμπο κι έγινε ημίθεος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: